Domov KRATEK TEST LASTNEGA ODNOSA DO DEJAVNOSTI, KI JIH OPRAVLJATE

KRATEK TEST LASTNEGA ODNOSA DO DEJAVNOSTI, KI JIH OPRAVLJATE

Naš vsakdan je poln dejavnosti, opravil, pripadnosti, angažiranosti, odnosov …, ki nam zapolnjujejo velik del našega časa. Vemo, kaj nam je všeč in kaj nam ni, kaj nam škoduje in kaj ne. Vseeno pa je včasih dobro imeti kakšno merilo, test, ki bi nam na hitro dal splošen vpogled, kakšen je naš odnos do tega, kar počnemo in v kakšno razpoloženje nas to spravlja. Ko sem tako premleval o tej tematiki, so se mi izkristalizirale tri komponente, ki nam jasno pokažejo, kje smo v odnosu do tistega, kar počnemo. Poleg tega nam pa pokažejo tudi, katero od komponent, ki dela kombinacijo konfliktno, poskušamo spremeniti tako, da ista dejavnost ni več ogrožujoča in neprijetna.

Test temelji na treh parih komponent odločanja, ki so sledeči:

 • zmožen – nezmožen
 • hočem – nočem
 • je nujno – ni nujno.

Test poteka tako, da za vsako dejavnost, ki jo opravljamo, iz vsakega para izberemo eno možnost, ki to dejavnost določa. Dobimo tri parametre, katerih kombinacija nam pove, ali smo v konfliktu, v nevtralni poziciji, ali smo zadovoljni.

Najprej bom vsak par osvetlil:

 • zmožen – nezmožen

Vprašamo se: »Ali sem zmožen opravljati določeno dejavnost, ali ne?« Po eni strani gre tu za objektivno nezmožnost, ko bodisi telesno, ali umsko nismo zmožni opravljati določenega dela, lahko pa gre za subjektivne komponente, ki nam dajejo občutek da nismo zmožni: strah, pomanjkanje talenta, lenoba …

 • hočem – nočem

Vprašamo se: »Ali hočem opravljati to dejavnost?« Tu gre v prvi vrsti za talent in to ali nas ta dejavnost privlači ali ne.

 • je treba – ni treba

Vprašamo se: »Ali je to nujno potrebno storiti ali ni?«

Na ta način dobimo osem kombinacij različnih možnosti sestavljenih iz treh komponent, ki nam povedo, kako posamezna dejavnost vpliva na naše zadovoljstvo oz. nezadovoljstvo.

 

MOŽNE KOMBINACIJE

 • sem zmožen – hočem – je nujno

Ta kombinacija je tista, ki nam vzbuja zadovoljstvo, saj delamo tisto, česar smo zmožni, nas veseli in je treba. To je situacija, ko uživamo v tistem, za kar smo nadarjeni. To je situacija, ko hobi postane služba.

 • nisem zmožen – hočem – je nujno

To je stresna pozicija, ki temelji na pozitivnem stresu, saj od nas zahteva, da iščemo način, kako postati zmožen. Je pozicija izobraževanja: rešitev je v treniranju, izobraževanju … v aktivnosti, da postanemo zmožni tega, kar si želimo in je nujno. Pogoj za to je subjektivna nezmožnost.

 • sem zmožen – nočem – je nujno

Delo, ki ga opravljamo, nas ne zadovoljuje. Rešitev je v spremembi odnosa do tega, kar počnemo. Mogoče preko tega dosežemo nek drug cilj, npr. nakup stvari, ki si jo želimo ali zaslužimo za izobraževanje, da bomo zmožni početi nekaj, kar do sedaj nismo bili …

 • sem zmožen – nočem – ni nujno

Ta pozicija je nevtralna: lahko bi, a me ne zanima in ni nujno. Je nekaj nepomembnega za moje počutje. Npr.: lahko bi pretekel mali maraton, a me ne zanima, ker raje tečem sam po gozdu in sploh ni nujno. Če si bom kdaj premislil, bom pa to storil, saj sem zmožen.

 • nisem zmožen – nočem – ni nujno

Te možnosti sploh ne opazimo, oziroma smo zadovoljni, ker nam to ni v veselje: npr. alpinizem, smučarski skoki …

 • nisem zmožen – nočem – je nujno

To je najbolj konfliktno stanje, ki budi občutek nemoči in nezadovoljstva. Nujnost je lahko tista komponenta, ki nas prisili v to, da postanemo zmožni, če je to mogoče. Ko postanemo zmožni, se nam lahko spremeni odnos tudi do te dejavnosti.

Primer je učenje klavirja: starši vpišejo otroka v glasbeno šolo. Vaje klavirja so dolgočasne in otrok zgublja voljo, saj se ne čuti zmožnega, da bi kdaj lahko igral dobro. Zaradi tega ima tudi odklonilen odnos in noče vaditi. Ampak, ker je nujno, saj mora v glasbeno vsak teden, pač igra. Naenkrat pride do točke, ko zaigra pesem, ki mu je bila od nekdaj všeč. To ga tako prevzame, da tudi tehnične vaje postanejo smiselne in kar naenkrat se razcveti njegov glasbeni talent. Nujnost je privedla do aktivacije zmožnosti, ki je spremenila odnos od komponente »nočem« v »hočem«.

 • sem zmožen – hočem – ni nujno

To je pozicija svobode in užitka.

 • nisem zmožen – hočem – ni nujno

To je čista želja, ki nosi v sebi potencial akcije, odvisno od tega kako močna je volja in ali je nezmožnost objektivna ali subjektivna.

Na ta način lahko hitro testiramo vse naše dejavnosti. V pomoč vam bo, če boste igrali z »odprtimi kartami«.

Celota je izkušnja, ki vsebuje vse elementarne energije

Ne spreglejte

11 May

Naš vsakdan je poln dejavnosti, opravil, pripadnosti, angažiranosti, odnosov …, ki nam zapolnjujejo velik del našega časa. Vemo, kaj nam je všeč in kaj nam ni, kaj nam škoduje in kaj ne. Vseeno pa...

03 May

Število 1 se v osnovnih matematičnih funkcijah vede drugače kot druga števila. Na podlagi tega sem poskušal potegniti vzporednice z bivanjem in matematično zapisati formulo Celote oz....